VPIŠI SE V ATLETSKO ŠOLO VELENJE!
VPIS NOVIH ČLANOV POTEKA SKOZI VSE LETO. VABLJENI!

Teden atletike v Velenju in Novem mestu-novinarka konferenca

25. 8. 2016

Olimpijski avgust bo na domačih atletskih prizoriščih sklenil teden atletike z nizom dogodkov, ki prepletajo tradicijo z novimi atletskimi aktivnostmi.
Vrhunca dogajanja bosta tradicionalna mednarodna mitinga v Novem mestu in Velenju, ki ju bodo dopolnjevali dogodki za vse atletske generacije.

V VELENJU PONOVNO ATLETSKI PRAZNIK

Atletski miting v Velenju, ki bo letos potekal 31. avgusta 2016 ob 19h, je najodmevnejša atletska prireditev v Sloveniji. Poleg izjemno močne tuje konkurence jo krasi udeležba najboljših atletov iz Slovenije. Vsako leto pritegne tisoče atletskih navdušencev, ki napolnijo stadion Ob jezeru.

V Velenju se v zanimivih atletskih disciplinah letno pomeri nad 200 atletinj in atletov iz več kot 25 držav, med katerimi so številni olimpijski, svetovni in evropski prvaki. Lani smo v Velenju doživeli tek na 100 m pod 10 sekundami v Sloveniji, v akciji pa smo med drugimi lahko gledali olimpijska prvaka Sandro Perković in Tomasza Majewskega ter nosilce medalj z olimpijskih, svetovnih in evropskih prvenstev Ivano Španović, Marijo Abakumovo in Amela Tuko, ki je potrdil udeležbo tudi za letos.

Tudi med slovenskimi atletskimi zvezdniki bomo lahko videli kar nekaj olimpijcev in drugih udeležencev letošnjih največjih tekmovanj. Občinstvu se bodo tako med drugimi predstavili bronasti z letošnjega Evropskega prvenstva Robert Renner, slovenska rekorderka Martina Ratej, olimpijka Maja Mihalinec, udeleženki Evropskega prvenstva Neja Filipič in Petra Koren ter medaljistka letošnjega EP za mlajše mladince Maja Bedrač.

Letos se bodo atleti pomerili v devetih mednarodnih disciplinah (moški:
200 m, 400 m, 800 m, skok s palico, kladivo); ženske: 200 m, skok v daljino, met diska, met kopja) in treh nacionalnih disciplinah (moški: 100 m, ženske: 100 m ovire, 400 m).

Velenjski miting časovno ponovno sovpada z največjim slovenskim festivalom za otroke –Pikinim festivalom, ki bo tudi letos atletsko obarvan. V okviru festivala bo organiziran 3. Pikin miting mladih s pričetkom ob 16:45, še pred tem pa se bodo najmlajši pomerili v programu otroške atletike s pričetkom ob 15.30.

PESTRO ATLETSKO DOGAJANJE TUDI V NOVEM MESTU

V ponedeljek, 29. 8. 2016 ob 16h, bo atletska pozornost usmerjena v že 27. mednarodni atletski miting, ki bo potekal na stadionu Portoval in bo ponovno gostil številne vrhunske domače in tuje atlete.
V Novem mestu se bo med seboj pomerilo PRIBLIŽNO 150 atletinj in atletov, od tega preko 40 iz tujine.

Na miting so prijavljeni tekmovalci iz 10 držav: Češka, Slovaška, Avstrija, Latvija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Srbija, Norveška, Italija in Slovenija. Izvedenih bo 10 moških in 8 ženskih disciplin. Že drugič bo potekala memorialna disciplinamet kopja v spomin na nekdanjega novomeškega metalca kopja, prof. Marijana Špilarja, ki je bil uspešen metalec kopja, član reprezentance naše bivše države in nekdanji slovenski rekorder.

V okviru mednarodnega mitinga bo potekal tudi Miting mladih, in sicer v disciplinah 60 m in 600 m v kategoriji U16. Tu pričakujemo predvsem nastope dečkov in deklic iz novomeške širše regije, v katerih bo nastopilo približno 50 mladih atletov-inj.

DRUGI MESTNI TEKAŠKI IZZIV IN PREDSTAVITEV PROJEKTA "ZAČNI MLAD, TEKMUJ POŠTENO"

Pred pričetkom glavnega dela mitinga se bo po lanski premierni izvedbi odvijal drugi mestni tekaški izziv, v katerem bodo sodelovali tekači mladinske kategorije, ki se bodo borili za čast svojih mest.

V atletsko dogajanje bodo vključeni tudi otroci, ki bodo preizkusili svoje veščine v otroški atletiki skupaj z našimi atleti ter ostalimi podporniki atletike. Dogodek bo obeležil tudi pričetek enega osrednjih projektov slovenske atletike v tem obdobju - projekt "Začni mlad, tekmuj pošteno", ki ga je podprl tudi UNESCO in bo izveden v sodelovanju z OKS-ZŠZ in Zavod za Šport RS Planica.